IRAN MAĞARA KURTARMA GEZİSİ
18-28 HAZİRAN 2015

4.GÜN

Sabahları artık kahvaltıyı evde yapmıyoruz. 8:00-8:30 gibi küçük salona geliyoruz orada kahvaltı hazırlanıyor ve hep beraberce kahvaltı ediyoruz. Bugün yine karşı denge sistemleri, trolean çalışmaları ile devam edeceğiz, tek fark bu sefer sedyemiz var ve canlı bir kazazede olacak içinde.

Nest sedye..Bildiklerimizi pekiştiriyoruz..
Günün sürprizi ise Abuzer oldu. Bizi görmeye gelen Abuzeri, Çukurpınar'dan bu yana ilk defa görmemiz bizi çok sevindirdi. Hasretle kucaklaştık ve muhabbet ettik. Abuzer'de Hilal-i Ahmer çalışanı bu arada. Abuzer Musa'ya göre daha az kaldı malum iş güç, onu uğurladıktan sonra eğitime başladık.

İranlı arkadaşlarda Petzl Nest sedye kullanıyor. Bildiğimiz kazazedeyi paketleme hareketlerini tekrar yapıyoruz. İyi pratik oluyor daha sonra karmaşık sistemlerle yaklaşık 3-4 hareketle sedyeyi trolean (ip köprüsü) hatları ile taşıyoruz. Bu arada düğüm geçmeler, trolean'ı salma, germe hareketleri ve benzeri sistemleri çalışıyoruz. Alireza kazazede oluyor ve senaryoya göre yapılacak hareketlerin hepsinin zamanını tutuyor ve fotoğraf çekiyor (yanlış gördüğü noktaları) ve daha sonra bunların üzerinden gidiyoruz.


Zehra, Meryem ve Selin. Özellikle ortadaki kadın mağaracı, Meryem, 40 derece sıcaklıkta kan ter içinde kalıp, bir gık bile çıkarmadan kazazede olacak ve bunu mağarada da toplam 5:00-6:00 saatlik kurtarma operasyonunda da yapacak. Tebrikler!

Alireza, kazazede olurken.

Trolean hattı, hem dikey hem yatay sedye çekme gibi birçok kurtarma tekniği yaptık.
 Yine Nergis'in annesinin yaptığı yemekleri yedikten sonra Hüseyin bize Karaj şehrinin bağlı bulunduğu Elburz eyaleti dağcılık ve mağaracılık federasyon başkanı ve ilgili insanların bizimle tanışmak için geleceğini söyledi. Alireza teorik eğitimlerini verirken geldiler.

Bu durumda da şaşırmak gene bize düştü. Böyle yetkili insanlar geldiğinde bizde eğitim durur, ortalığı bir karmaşa alır ve herkes yetkililere yaltaklanmaya başlar. Burada durum böyle olmadı. Sadece kafamızla selam verdikten sonra döndük ve bir 20 dakika daha Alireza'nın verdiği eğitimi dinledik. Gelen heyet ise arka tarafta sessiz ve saygılı bir biçimde bizim eğitimimizi bitirmemizi bekledi. Eğitim bittikten sonra, daire yaptık ve başladık konuşmaya. Bizim ekibin lideri olarak ağırlıklı ben konuştum ama herkesin konuşma fırsatı oldu. Kısa toplantının sonunda ismi Şah İbrahimi olan yetkili, bizi akşam yemeğe davet etti ve sordu: evde mi, şehirde lokantada mı yoksa şehri gören tepelerde bir yerde mi?  Cevabım: Siz nasıl uygun görürseniz oldu. Böylelikle yarın akşam için kendi evine yemeğe davet etti. Bir hatıra fotoğrafından sonra başarılar dileyip gittiler.


Federasyon yetkilileri ile görüşürken...

eğitimle ilgili konuşmalar

Hatıra Fotoğrafı
Heyet gittikten sonra, salondaki eğitime geri döndük. Sürprizler bitmemişti. Hüseyin, İran televizyonun geleceğini ve bizlerle röportaj yapacağını söyledi. Çalışmaların son kısmında trolean'de sedyeyi saptırma'dan geçirmek vardı. Tam bunu yaparken damladılar.

Trolean'de saptırmadan sedyeyi geçirme manevrası


Alireza İran televizyonuna demeç verirken

Ben sorulan sorulara cevap verirken
Ertesi gün akşam Pervin'in kızı bizi TV'de görmüş biz devamlı meşgul olduğumuz için göremedik. Akşam çok geç saatte yaklaşık 19:00 gibi eğitim bitirdik ve yine yorgun bir şekilde Pervin'in evine geldik. Hızlı bir duştan sonra, bu sefer sokağa çıktık. Geldiğimizden beri ilk defa çıkıyorduk. Hüseyin bizi şehre tepeden bakmak için yakındaki bir dağın yamacına çıkarttı. Manzarayı seyrettikten sonra eve geldik. Saat herhalde gene sabah 1:00 gibi filandı.

Yorgunluk, yorgunluk....


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARANLIĞI FOTOĞRAFLAMAK (YERALTI VE IŞIKLI FOTOĞRAF ÇEKMENİN TARİHÇESİ) Chris Howes

EL ALEM NASIL YAPIYOR, NE YAPIYOR?

ASPEG`IN 10. YILI