Doğal Bağlantılar


Marmara Adası'nda daha evvelden keşfini yaptığımız 3 tane mağarayı bitirmek amacıyla bu haftasonu oradaydık. 
İlk mağara, obruk şeklinde yaklaşık 30 m dikey gidiyordu. Heyecanla giyindik ve döşeme için bakınmaya başladık. Döşeme için güzel 2 tane doğal bağlantı bulduk. 1'i perlonla diğeri de çelik telle..Emre ile beraber döşemeleri yaptıktan sonra aşağıya indim. İlk inişin yaklaşık 14 m si 75 derece (sonradan ölçtük) ile gidiyor ve sonra tamamen dikeyleşerek 20 m daha iniyordu. Mecburen dübel çakmak gerekiyordu ki, eski bir dübel gördüm. Benden hemen sonra Emre'de yukarda girişte 3 tane daha dübel gördü. Haydi iniş ortasındaki dübel neyse de, başlangıçtaki dübeller son derece gereksiz çakılmış. O kadar doğal bağlantılık yer varken neden?.
ASPEG'in ilk gezisi MADAG'la beraber Kırkgözler kaynaklarındayız ve civardaki mağaraları araştırıyoruz. Tabak-1'e yakın, yürüme mesafesinde güvercinlik obruğu var... Tüp gibi inen 25 m'lik bir iniş ve sonunda ufak bir göl ile bitiyor. Girişteki kayalardan gayet güzel doğal bağlantılarla inişin tam ortasından hiçbir yere değmeden indik. Tam inerken bir baktık, birileri 1-2 tane dübel çakmış. Olacak gibi değil.  Onca doğal bağlantı yapılacak yer varken, dübel çakmak  neden?
Yine aynı gezide, Tabak-2 obruğundayız. Burası oldukça derin bir obruk. Girişinde ağaçlar var ve kademeli (açılı) bir şekilde bir yere kadar indikten sonra 90 derece iniş başlıyor. Direk inişin başına kadar doğal (oldukça sağlam) bağlantılarla geldik. Doğal yaptığımız yerin bir iki tanesinde dübel çakılmıştı. Sağlam doğal bağlantılar dururken neden?.
Burada kimin çaktığı önemli değil, niçin gereksiz yere dübel çakıldığı önemli. Doğal bağlantıya olan güvensizlik mi? dübel'e olan aşırı güven mi? yoksa sadece vurdumduymaz bir alışkanlık mı? " abi biz heryere dübel gömeriz" muhabbeti mi? nedir anlamış değilim.
Bilemiyorum biz hep olabildiğince doğal bağlantı yapmaya şartlandırıldık galiba. Doğal bağlantıların avantajı:
1. Daha hızlı döşeme yapılması
2. Daha az enerji harcanması
3. Sarfiyatın (malzeme) olmaması
4. Doğru bağlantı bulunursa, dübelden çok daha güvenilir olması
5. Daha çevreci olması
Olabildiğince doğal bağlantı kullanalım. Doğal'a güvenelim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARANLIĞI FOTOĞRAFLAMAK (YERALTI VE IŞIKLI FOTOĞRAF ÇEKMENİN TARİHÇESİ) Chris Howes

EL ALEM NASIL YAPIYOR, NE YAPIYOR?

ASPEG`IN 10. YILI