ASPEG LOGOSUNUN HİKAYESİ

İnsanlık tarihinde ve iletişiminde şekillerle anlatım büyük bir önem taşımaktadır. Uzun uzun konuşarak anlatmak istediğiniz bir şeyi bir simge veya bir sembolle çok kısa bir sürede karşı tarafa aktarabilirsiniz. Simgeler, semboller, her zaman ve her zaman tarihte çok önem arz etmiştir ve bazı simgeler ve semboller zaman içinde ilk taşıdığı anlamlardan sapıp tamamen başka bir şeyler anlatmaya başlamıştır bize. Buna en güzel örnek Svastika haçı yani gamalı haçtır. Hemen hemen her kültürde önemli bir sembol olan gamalı haç gizliilimler.tr.gg'deki kaynakçaya göre "İyi olmak, mutlu ve sağlıklı olmak"  anlamına gelmektedir. Halbuki 20.yy'dan sonra tamamen kan, gözyaşı ve ölümü hatırlatan nazi sembolü olarak akıllarda kalmıştır. Sembol ve simgeler aynı zamanda çok anlamlıdır, birçok anlamı ifade eder.


Kaynakça: gizliilimler.tr.gg
Şimdi ASPEG logosunu bir sembol veya simge olarak kabul etmek biraz zor olsa da, ben,  kendimce hikayesini, neyi anlam ifade ettiğini aslında bir sembol/simge olduğunu ortaya koymak istiyorum.
Birincisi: Bir sembol veya simgenin olabilmesi için doğa'dan kaynaklanması ve derin anlamlar içermesi lazımdır. ASPEG'in logosu tam bu noktada ilham kaynağını doğa'nın bir parçası olan mağaradan ve dünya'dan almaktadır. Yuvarlak olması aynı zamanda dünyayı simgelemektedir yani kısacası ASPEG'in dünyasının mağara ve mağaracılıktan oluştuğunu sembolize etmektedir. Mağara dediğimizde aklımıza ilk gelen simge ise yarasa'dır ikinci simge ise uzaktan gördüğümüz mağaranın ağzı'dır. Logodaki ASPEG'in A harfi mağara ağzı ve yarasa ile bütünleşerek oluşturulmuş ve grubun amacını aktarmaktadır.

İkincisi: Bir sembol veya simge derin anlamlar içerir. ASPEG'in ilk logosunu eski BÜMAK üyesi, Ali Yamaç hazırlamıştır eğer ben yanılmıyorsam BÜMAK'ın logosunu da kendisi çizmiştir. BÜMAK'ın logosuna bakarsak ASPEG'den şekilsel olarak çokta farklı olmadığını görürüz. Yarasa ve Mağara Ağzının şekilsel olarak hemen hemen aynı kullanıldığını görürüz. Buradan ASPEG'in oluşmasında tüm eski BÜMAK üyelerinin katkısını ve kısmende olsa BÜMAK kültürünün ASPEG'e geçtiğini görebiliriz. Bunun somut örnekleri hemen aklıma iki tane geliyor. Gezide kamp bittikten sonra mıntıka temizliği ve gezi sonrası medeniyete döndüğümüzde gezi yemeği yapmamız bu kültürün kısmen ASPEG'e aktarılmış halidir. Mesela bir diğeri ise üretme isteği ve bu dürtü ile ortaya elle tutulur somut çalışmalar koymak diye sayabilirim. Her ne kadar gezi yemeklerinde son 2 yılda biraz ihmalimiz varsa da yine de bu geleneği devam ettiriyoruz. 

Bu arada bilinçli, bilinçsiz bu kısmi kültürel aktarımda bulunan tüm eski BÜMAK'lı mağaracılara teşekkürler.

ASPEG, Nisan 2008 yılında kurulduktan sonra yaklaşık 3 yıl grup olarak etkinliklerde bulundu daha sonra dernekleşme kararı aldı. Bu karardan sonra özünü kaybetmeden, logomuza biraz daha anlam katmak için renk katarak değiştirdik. Bu değişikliği yapan Zeynep Özer arkadaşımıza teşekkürlerimizi sunarız.


Üçüncüsü: Bir sembol veya simgeye renk katarak anlamını derinleştirmek. Her rengin ayrı bir dili vardır, her renk bizde bir şeyler uyandırır veya hissettirir. Mesela Kırmızı renk iştahımızı açar ve daha fazla yememizi sağlar. Bazı fastfood lokantalarına bakarsak hakim renk kırmızıdır. Mavi ise mesela sakin ve dinginliktir.

Turuncu rengin bizim için 2 ayrı anlamı vardır. Doğa'da en görünür renklerden biri TURUNCU'dur. Turuncu giymiş birisini arazide çok çabuk fark ederiz. Bu bize mağaracılıkta ASPEG'in farklılığını temsil etmektedir. ASPEG diğer dernek ve kulüplerden farklıdır, en azından bizim için öyledir. 

İkinci olarak Turuncu rengi: canlılık, eğlenceli, dışa dönük ve dinamizm anlamına gelir. ASPEG'in canlılığı ve dışa dönüklüğünü anlatmama gerek yok sanırım. Mağaracılığı insanlara tanıtmayı ve mağaracılık yapmak isteyen herkese kapısı açık olan ASPEG'i, içindeki dinamizmi sembolize etmektedir.

Kısacası ASPEG'in logosu, bütün amacı mağaraları araştırmak ve keşfetmek için kurulan grubun köklü bir üniversite kulübü olan BÜMAK'tan aldığı kültürü, gelen üyelerin katkılarıyla kazanımlarını zenginleştiren, dışa açık, mağaracılıkta fark yaratan ve bu farkı ifade eden bir semboldür.







Yorumlar

  1. Sevgili Ender,

    Çok güzel, derin ve anlamlı bir yazı olmuş.
    Tebrik ediyorum.

    Metin

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARANLIĞI FOTOĞRAFLAMAK (YERALTI VE IŞIKLI FOTOĞRAF ÇEKMENİN TARİHÇESİ) Chris Howes

EL ALEM NASIL YAPIYOR, NE YAPIYOR?

ASPEG`IN 10. YILI