AKTİFLİK KRİTERİ
Eskiden BÜMAK'ta mağaracılık yaparken AKTİFLİK kriteri diye kavramla tanışmıştım. Kavramın özü, BÜMAK'a üye olanların içinden belli sayıda mağaralara girenler, ki bu kriter yön-kur tarafından konulurdu, aktif mağaracı olurdu ve genel kurul'da oy verme hakkına ve dolayısıyla kulübün aktivitelerinde ya da kısacası yönü konusunda söz sahibi olurdu.
Bizde mezun olduktan sonra kurduğumuz dernek veya gruplarda bu aktiflik kriterini devam ettirdik. Aktiflik kriterinin diğer bir amacıda, gördüğüm kadarıyla, üyeleri harekete geçirmek ve daha sık mağaralara girmelerini sağlamak, projelerde yer almalarını veya yapılacak işlerin ucundan bir şekilde tutmalarını sağlamaktı ve bu hala da öyle.
Acaba bu aktiflik kriterini, kurumlara yani dernek, üniversite kulüpleri veya gruplara uygulasak ya da teoride uygulansa, böyle bir kriter kurumları daha fazla mağaraya girmeye, çalışmaya teşvik eder mi? Ne bileyim yılda 10 gezi yapmayan gruplar, bir üst yapıda aktiflik kriterince aktif olamıyorlar ve oy veremiyorlar. Aktif olmayan kurumlarda söz sahibi olamıyor böylelikle.
Objektif kriterlere göre böyle bir aktiflik kriteri konulsa, birbirleri ile dost ve gönül bağı olan kurumlardan birisi çalışırken diğeri oturduğu yerde, göreceli olarak, bir şey yapmıyorsa ve maalesef "meyve veren ağaç taşlanır" zihniyetinde olduğumuz için herkes çalışanı dövüyorsa, o zaman çalışan bir kurumun diğer çalışmayan kurumları yanlarında sırf dost diye taşıması kendi kendilerine yaptıkları bir haksızlık değil mi? yoksa oy kaygısı mı? yoksa "zaten o kadar az kişiyiz ki, çalışmasalar bile, ki içten içe bir şey yapmadıklarını biliriz (göreceli olarak), oluşumun içinde olsunlar" deriz. Temennim son şıktır.
Tabii, işin teorisinden bahsediyoruz böyle bir aktiflik kriteri konulamayacağı aşikar ama belki de bir genelleme yaparak "aynası iştir kişinin lafa bakılmaz" atasözümüzü bir avuç içi kadar olan mağaracılık camiasında kendimize "yönerge" edinsek sanırım güzel bir aktiflik kriteri olurdu hepimize.
Yorumlar
Yorum Gönder