Mağara'da döşeme yapmayı bilmek bir ayrıcalık mıdır?


Mağaracılık, bir doğasporu'dur. İçinde keşfetmeyi ve herhalde okyanusların en derin alanlarından sonra hala dünyamız'da araştırılmamışı barındıran yegane ortamlardan biridir.
Bu ortamlara ulaşabilmek için bazen teknik malzemeler kullanmak gerekir. Bu teknik malzemeleri kullanarak güvenli bir şekilde derin (hem uzunluk hem derinlik) ortamları keşfetmek için hem malzemeyi tanımak hem de mağara ortamını tanımak lazımdır.
Kanımca, döşeme bilmek, mağaracılıkta bir ayrıcalıktır. Tıpkı, ölçüm almak ve bir harita çizebilmek, mağaranın karanlık ortamını ve ışıkları kullanarak yaratıcı ve güzel bir fotoğraf çekmek veya 1300 m'lik mağara'nın 10m lik bir salonun'da, 3 saat böcek toplayıp o salonda insanların veya hayvanların yaşadığını ispatlayan keneyi bulmak gibi..
Evet bu açıdan bakıldığında döşeme yapmakta ayrıcalıktır..Benim çıkarım yaptığım bir iki neden daha var.
1. Döşeme yapmak ayrıcalıktır; Bir tek sen bilirsin o zaman derinlere nasıl inileceğini. Bu seni ayrıcalıklı yapar. Köylülerle mağara'nın ağzında "hayatta oraya inilemez" dendiğinde hafif gururla karışık "biz ineriz" demenin tuhaf zevkidir.
2. Döşeme yapmak ayrıcalıktır; Öğrenmesi kolay bir iş değildir. Teorik olarak kitaplarda dübel şöyle çakılır veya böyle perlon bağlanır gibi bilgiler yer alır ama döşeme bir yere kadar usta-çırak ilişkisi ve bir yerden sonra her değişik mağara ortamına göre döşeme yapabilmektir, yani çok mağaraya girmektir. Birisi sana emek ve zaman harcayacak, senin eline bir altın bilezik verecek. Sana bire bir zaman ve emek harcanması, seni ayrıcalıklı kılar. Dönüp senin bu bilezikle birçok mağaraya girip, her mağara ortamında döşeme yapabilmen ve bunu yalnız yaparken (artık bir ustasın) aldığın zevktir.
3. Döşeme yapmak ayrıcalıktır; Ekibin geri kalanı sana güven duyar. Mağaraya en güvenli bir şekilde sen döşeyeceksindir. Bu seni sorumlu birisi yapar. Sorumluluk alırsın hem de en büyüğünü..Bazılarının hayatı senin yaptığın döşemenin (kısmen) ne kadar güvenli olduğuna bağlıdır. Sorumluluk almak ve bu sorumluluğun altından kalkmak bir ayrıcalıktır.
4. Döşeme yapmak ayrıcalıktır; İpten inen ilk kişi olarak, ilk sen görürsün, ilk sen ayak basarsın, ilk sen bütün ilkel bastırılmış duyguları tadarsın..İşte bu heyecan, bir ayrıcalıktır.
Mağaracılıkta sizi ayrıcalıklı kılacak birsürü yapabileceğiniz uğraş vardır. Yeter ki, gündelik hayatlarımızdaki gibi, mağaracılığı tüketilen bir şey olarak görmeyelim. Kendinize ve bu bilime/spor'a birşeyler katın ve
AYRICALIKLI OLUN..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARANLIĞI FOTOĞRAFLAMAK (YERALTI VE IŞIKLI FOTOĞRAF ÇEKMENİN TARİHÇESİ) Chris Howes

EL ALEM NASIL YAPIYOR, NE YAPIYOR?

ASPEG`IN 10. YILI